På trods af den årtusindlange tradition for at fremstille vin, er det først i de seneste årtier at udviklingen rigtig har taget fart. Observatører har udtrykt, at Italien gennem de seneste tyve år har gennemgået en større udvikling end det har været tilfældet i de 2000 år der gik forud. Dette er naturligvis en overdrivelse, men illustrerer dog alligevel det kvantespring, som italiensk vinindustri har gennemgået frem til i dag.
Italien er vel et af de mest komplicerede vinlande overhovedet. Der dyrkes vin i alle afkroge af landet og der findes et utal af lokale druer. Italien er verdens største producent og selvom der findes klassifikationer (DOC, DOCG), er noget af det bedste (og dyreste) vin ikke klassificeret men betegnes som IGT (Indicazione Geografica Tipica) – det tidligere Vino da Tavola (bordvin).
Hvis vi bare ser tilbage til 70'erne var Italien kendt for prisbillige letvægtere inden for Soave, Frascati, Valpolicella og ikke mindst Chianti i den berømte/berygtede bastflaske. I dag hører Italiens bedste vine imidlertid til blandt verdens bedste, og selv om visse regioner er et godt stykke foran andre, er det virkelige potentiale i Italien først nu ved at vise sig.Intet andet sted i verden er en så omsiggribende revolution sket så hastigt. Alt andet lige en udvikling der tegner en lys og ikke mindst spændende fremtid for det vinelskende publikum.
|
Druerne venter på modning på en mark i Bolgheri for at blive til den berømte vin Sassicaia.
Landskab Regaleali, Sicilien
|
Vinhuset Regaleali - Sicilien |
I dag ser billedet anderledes ud. Kvalitet er kommet i højsædet i det fleste regioner. Det har betydet større kendskab til og eksport af italienske kvalitetsvine – også til Danmark. Italien har et udbud af forskellige vine, baseret på egne druer (Nebbiolo, Sangiovese, Barbera m.m.) med egne karakteristika, der er større end noget andet vinland og producerer samtidig mere internationale vine på de gængse druer Cabernet Sauvignon, Chardonnay m.m.
|
Lidt data og facts om vinlandet Italien og italiensk vin
- Der er omkring 32 DOCG vine, 311 DOC vine og 120 IGT zoner.
- Størrelse: Verdens 2. største vinland (kvantum)
- Areal: 301.000 km2
- Indbyggere: 59,3 mio.
- Opdeling: 20 regioner
- Bedste regioner: Piemonte og Toscana
- I 1982 var der registreret 1.6 milioner vinbønder i Italien.
- I 2000 var der var registreret 791.091 vinbønder
- I 2014 er der registreret 383.645 landbrug i Italien som dyrker vin, det er mere end en halvering i forhold til år 2000
- Der findes flere end 2.000 druesorter i Italien, hvoraf 300-500 bruges i det daglige, en fuldstændig kortlægning har aldrig fundet sted.
Vingårdene vokser i størrelse
- I 2000 var en gennemsnitlig vingård var på 0,9 hektar - 9.000 m2.
- I 2010 dyrkede hver vinbonde 1,65 hektar - en stigning på 0,75 hektar i forhold til år 2000
Tendenserne for vingårdenes størrelse er forskellig fra nord til syd. I regioner som Trentino, Lombardia, Veneto, Toscana og Friuli Venezia Giulia er antallet af producenter faldet drastisk i perioden 2000 til 2010, mens det dyrkede areal har været meget stabilt.
I regionerne Liguria, Lazio, Sardegna, Calabria og Basilicata har faldet i antallet af producenter været mindre, mens det dyrkede areal er blevet væsentligt mindre.
Ser på man vingårdenes gennemsnitlige størrelse fører Friuli Venezia med en gennemsnitsstørrelse på 3 hektar. Derefter kommer Sicilien med 2,7 hektar i 2011, Lombardiet med 2,5 hekater og Toscana med 2,3 hektar.
Veneto er største vinproducent Veneto-regionen er med sine 8,7 millioner hektoliter vin produceret i 2011 stadig den største italienske vin-region. Derefter kommer Emilia-Romagna, Puglien og Sicilien. 75% af vinene fra Veneto ender i øvrigt på udenlandske hylder mod 51% af den samlede italienske vinproduktion.
|